Als kindercoach krijg ik vaak kinderen in mijn praktijk die overprikkeld lijken te zijn. De aanleiding is niet de overprikkeling, dat is vaak de oorzaak. Ouders nemen contact op omdat hun kind zo snel boos wordt, niet meekomt op school, concentratieproblemen heeft enzovoorts. Vaak zie ik na een paar sessies kinderen die volledig aan staan met een korte aandachtspanne. Sommige kinderen zoeken juist bewust prikkels op en andere kinderen proberen ze te vermijden maar weten niet hoe. Ligt dat nu aan het gebruik van alle digitale middelen die vandaag de dag normaal zijn? Heeft tablettijd zin? Lees gauw verder voor het antwoord.
Digitalisering en het nieuwe normaal
Digitale middelen, internet en social media zijn tegenwoordig onderdeel van de samenleving. Het is het nieuwe normaal. Waar wij als ouders opgroeiden zonder telefoon, tablet en alleen de radio en NL1, 2 en 3 als zenders op de tv, groeien onze kinderen op met tv, tablet, Chromebook, iPhone en ga zo maar door. Mijn kinderen komen vaak thuis om even te Robloxen of te gaan Minecraften en via MS Teams kunnen ze ook gamen met hun vriendjes. Op vakantie vragen ze elkaars gebruikersnaam om ook daarna met elkaar te kunnen spelen. Dat hoort er gewoon bij. En ja, de prikkels van deze digitale middelen hebben effect op je kind. We zouden onze kinderen veel meer moeten stimuleren om rust te nemen. Bij het kijken van een filmpje op de tablet is er wel rust, voor de ouders. Het kind krijgt alleen nog meer prikkels binnen terwijl het al overprikkelt is.
Zijn digitale middelen dan toch schadelijk?
Digitale middelen zorgen voor extra prikkels en zijn aan de andere kant niet meer weg te denken uit onze samenleving. We kunnen daar als ouders heel verkrampt mee omgaan, het is ook de tijd waar we in leven. Echte problemen ontstaan pas als kinderen verslaafd raken aan bijvoorbeeld gamen of de tablet. Of als ze niet meer buiten gaan spelen. Dan gaan andere sociaal-emotionele problemen een rol spelen zoals eenzaamheid, niet kunnen slapen of ontspannen, pesten of angstaanvallen. Vaak zijn al deze digitale middelen en de prikkels die ze veroorzaken een katalysator. De problemen waren er al alleen zijn deze door het gebruik van alle digitale middelen verergert en vallen ze daarom ineens op.
Wat kan ik als ouder doen?
Ten eerste geldt altijd dat ieder kind het beste groeit en bloeit als er heldere regels zijn, het bekende reinheid, rust en regelmaat. Dat geldt ook voor het gebruik van digitale middelen zoals een tablet of PlayStation. Maak afspraken over hoe vaak en hoe lang je kind erop mag. Zorg er vooral ook voor dat je momenten dat rust nodig is zoals bijvoorbeeld voor het slapen gaan je kind geen digitaal middel meer gebruikt.
Geef een reactie